De Soepsteen en andere 'waargebeurde' verhalen uit het Jagershuis

De Soepsteen en andere 'waargebeurde' verhalen uit het Jagershuis

Eind dit jaar zal er een  nieuw boek uitgebracht worden met 19  prachtige Limburgse verhalen. Deze verhalen zijn lang geleden opgetekend door oud-Swalmenaar Giel Geraedts. Ze zijn nu gebundeld door zijn zoon Wim Geraedts, die met hulp van een redactiecommissie, er een fraai boek van heeft gemaakt. Er staan de nodige oude foto’s in en verder illustraties van de bekende Veluwse schilder Nico Bulder. Het boek is geschreven in zowel het Zjwaams, alsmede in het Nederlands, voor degenen die het Zjwaams niet machtig zijn. De lezer krijgt zo twee boeken in een.

De meeste verhalen zijn afkomstig van Willem Douzen (1887 - 1978) en zijn vastgelegd door Giel Geraedts. Ze gaan over de jonge jaren van Willem Douzen, een tijd waarin er weinig gebeurde en mensen streken uithaalden om het saaie leven wat meer kleur te geven.  Ook zijn er verhalen van andere mensen opgenomen. Ze geven alles bij elkaar een aardig tijdsbeeld van het dorpsleven uit de periode 1850-1950. Historisch verantwoord is het verhaal over de eerste auto's in Swalmen op 8 juli 1898, toen de autorally Parijs-Amsterdam door Swalmen ging. Ten slotte zijn er naast andere verhalen over spoken, heksen en weerwolven ook drie sprookjes opgenomen. Deze sluiten goed aan bij andere vertellingen uit Limburg en omgeving.

Het boek verschijnt eind 2019. Het is een gezamenlijke uitgave van de MHVS en Heemkundevereniging Maas- en Swalmdal. De prijs bedraagt € 20,- bij voorintekening; daarna € 25,-; exclusief eventuele verzendkosten. Voor  extra informatie en de voorintekening zie www.mhvs.nl of www.maas-enswalmdal.nl; meer informatie is ook verkrijgbaar via info@mhvs.nl.

|Doorsturen